Fødevare og Fødevarekontaktmaterialer

Det gælder eksempelvis sportsforretninger, der sælger drikkeflasker og energibarer. Det gælder smedevirksomheder, som fremstiller dele til fødevaremaskiner eller inventar til fødevarevirksomheder, og det gælder store dele af emballageindustrien.

ECOHouse hjælper med at udarbejde risikovurdering og egenkontrolsystem, sørger for registrering hos myndighederne og hjælper med dialogen med myndighederne, når der er behov for det.

For virksomheder, der importerer, producerer eller sælger fødevarer er der mange ting at holde styr på. Fødevarerne skal have de rigtige etiketter med den rigtige deklaration. Det er lidt af et cirkus at holde styr på, eftersom reglerne ændrer sig løbende og typisk offentliggøres i EU-tidende, som nok ikke læses af så mange.

For fødevarekontaktmaterialer er det store problem, at man skal kunne dokumentere, at de er egnede til at have kontakt med de fødevarer, produktet er beregnet til. Det kan være et spørgsmål om mærkning, men ofte skal der en overensstemmelseserkæring til. Hvordan ser nu sådan en ud, og hvem skal lave den?

Hovedreglen er, at det er producenten, der skal skrive denne erklæring. Og det findes der godt nok mange opskrifter på – de allerfleste er bare ikke korrekte, hvilket kan resultere i anmærkninger og i sidste ende bøder – ikke bare til producenten, men eksempelvis også til importører og distributører.

Er varen ikke produceret i EU, er det første led i EU, der skal stå for erklæringen, men så skal man også sikre sig, at varen er testet og testet rigtigt efter de rigtige regler og standarder. Og det kan være noget af en opgave.

I 2014 kasserede ECOHouse således dokumentation for mere end 1.500 fødevarekontaktmaterialer. Det var alt fra forfalskede testrapporter til kaffekopper, der var testet efter reglerne for elektrisk og elektronisk affald, eller termokrus testet ved 20° C.